Vad är skillnaden mellan RGB- och CMYK-färg?

Dessutom – detta står RGB och CMYK för...

RGB och CMYK är två olika färgsystem som används för att representera färger på olika sätt, och de används i olika sammanhang på grund av sina olika egenskaper. Här är skillnaderna mellan dem:

  1. RGB (Red, Green, Blue): RGB är ett additivt färgsystem som används främst för att representera färger på skärmar och elektroniska enheter såsom datorer, TV-apparater, och smartphones. I RGB-systemet skapas olika färger genom att blanda olika mängder av tre primära färger: rött (Red), grönt (Green) och blått (Blue). Genom att variera intensiteten av varje primär färg kan man skapa en stor variation av färger. När alla tre färger blandas med full intensitet blir resultatet vitt, medan avsaknad av alla färger ger svart.
  2. CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key/Black): CMYK är ett subtraktivt färgsystem som används främst för tryckning. Det används för att skapa färger genom att blanda fyra primära färger: cyan, magenta, gul och svart (key). CMYK-systemet fungerar genom att varje färg absorberar ljus istället för att skapa det, så när färgerna blandas absorberar de olika våglängder av ljus och genererar den önskade färgen. Kombinationen av alla fyra färger ger i teorin en mörkbrun eller svart nyans, så för att få renare svarta nyanser läggs en svart komponent (”Key”) till.
  Dela denna artikel med en vän eller kollega

Kanske dessa intresserar dig...

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer